2/10: Kost och Ayurveda

När: Fredag den 2 oktober kl. 15.00-16.30
Lärare: Tahira Asker
Pris: 300 kr
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig

Mat ger oss energi och glädje och påverkar våra sinnen och medvetandet. Den är kursen är för dig som tidigare gått Ayurvedisk grundkurs även de som är intresserad av hälsosam livsstil kan delta.

Ayurveda betyder kunskap om livet och är baserad på den enkla och naturliga. De 5 elementen som finns inom oss, utanför oss, maten som vi äter, finns i kryddorna och frön som bevarar liv och hemligheter inom sig. Ayurveda under 5000 år hävdat att maten är främsta medicin för människans hälsa.

Med utgångspunkt i det vegetariska köket och ayurvedas hälsoprinciper ska jag berätta om kost, livsmedel som balanserar och läker kroppen. Genom att välja rätt mat enligt din kroppstyp, naturens lagar, dygn och årstider kommer du att förbättra din hälsa.

Ayurvediska teorin byggs på att maten är som medicin för kroppen och under den här kursen ska vi fördjupa oss i hur mat påverkar vårt välmående och fungerar som medicin. Får att få förståelse kring det kommer vi gå igenom;

  • Matsmältningens betydelse inom  ayurveda ( Agni, Ama, Prana)
  • Elementen och doshorna;
  • Mat som balanserar VATA, PITTA och KAPHA
  • Mat enligt årstider. Rätt mat i rätt tillfälle. Rutiner som passar de olika doshorna.
  • Maten, hur, när och vad vi åter och vem äter vad och matsmältningens betydelse för hälsan.
  • Vilka är de 6 smaker (söt, surt, salt, kryddig, besk och kärvt) och deras betydelse för balans i kroppen.
  • Örternas läkande kraft och kryddor som medicin.  
  • Praktiska råd hur använder man kryddor i matlagningen för att balansera kroppen.
  • Vegetariska mat för kroppstyp- ayurvediska recept för Vata, Pitta och Kapha.
  • Slutligen vi ska göra egna kryddblandningar och ta med oss.

Välkommen med din anmälan!